Norsk Fiskeværsmuseum på Å i Lofoten

Et nytt museum i et gammelt miljø
Helt ytterst på Lofotodden finner du stiftelsen Norsk Fiskeværsmuseum. Museet ble stiftet den 3. juli 1987 av Moskenes Historie- og Museumslag i samarbeid med Moskenes kommune og Sigurd Harald Ellingsen fra Å i Lofoten. Offisielt åpnet i juni 1988, og ble i januar 2009 lagt inn under “paraplyen” til Museum Nord. Norsk Fiskeværsmuseum er kjent for å være et rikholdig og spennende kystmuseum, og byr i alt på åtte historiske bygninger.

Norsk Fiskeværs museum, Å i Lofoten
Foto: Norsk Fiskeværsmuseum


En beskrivelse av sommer på Å
Den staselige væreierboligen ligger majestetisk i sentrum av Å i Lofoten. Duften av nybakt brød har spredd seg utover hele museumsområdet fra tidlige morgentimer, og trår man inn døra til det vedfyrte Bakeriet i Gammelgården, kjenner man et snev av opplevelsen å kunne spaserer tilbake i tid; Er man tidlig nok ute rekker man forhåpentligvis også sikre seg en papirpose med noen av de svært populære kanelsnurrene, som blir bakt i den gamle bakerovnen fra 1844. Når man ankommer Smia, vil smeden mest sannsynlig stå i produksjon av tradisjonelle tranlamper, og videre på de smale veiene finner vi Rorbua, som viser hvordan de tilreisende fiskerne levde under det historiske Lofotfisket. Inne i Trandamperiet blir det demonstrert tranproduksjon (som eks tranmaling), i tillegg til at kan kjøpe med seg en “helsedråpe” av museets eget tranmerke, og i Husmannsstua får man se hvordan fiskefamiliene levde. Naustutstillingen byr på redskaper, båt og bruk ..og spennende historie blir fortalt av guidene som byr på omvisning.

Aktiviteter og tilbud
Avstandene er ikke lange mellom museets historiske serverdigheter, og under en spasertur vil man oppdage små overraskelser, som eks modellen av et miniatyr fiskevær med båter og kaiplass, historiske hager. Og sammen med annen aktivitet og arrangementer museet byr på, er dette et godt egnet sted å ta med barn på ferie i Lofoten. Fiskeværsmuseet byr i tillegg på en 32 fots linerigget båt i sin samling: Fiskeskøyta “MS Glimt”, og på museets nettside står det å lese at ønsker man å gjøre museumsopplevelsen ekstra minneverdig, er det faktisk mulig å leie “lugar” fremme i baugen, der to overnattingsplasser er gjort tilgjengelig for en ekstra spesiell og morsom museumsopplevelse. Les mer om arrangementer som Gammeldags jul på Å, og markedet under Feskhentardagen (les også om muligheter for å delta på Lofotmarsjen

Rikholdig og spennende kystmuseum.
Norsk Fiskeværsmuseums hovedtema er “Livet i fiskeværet og Lofotfisket de siste 250 år. Lærerike utstillinger, omvisninger, demonstrasjoner, aktiviteter og informasjon. Og museets formål er å samle, registrere, bevare, dokumentere og drive forskning. Museet skal være et ressurssenter for kunnskap og forståelse vedrørende utviklingen av fiskeværene langs kysten. Les mer informasjon på museets egne hjemmeside, eller ta en panorama /360° sniktitt fra en sommerdag på Å. Det anbefales samtidig et besøk på Tørrfiskmuseet (som du også finner på Å) samt på veien utover, benytt muligheten til et besøk på Norsk Telemuseum, på Sørvågen.

Beliggenhet
Å sentrum, rundt pollen “Leira”. Parkering: kjør rett frem gjennom tunnelen, (hvor du også finner Servicehuset) liten spasertur derfra. Avstander: Moskenes fergekai (Bodø): 5 km. Leknes: 65 km. Svolvær: 135 km. Reise til Lofoten?

Åpent hele året
Museet er åpent hele året, med daglig guiding i sommersesongen (norsk) inkludert i billettpris. Andre språk etter oppslag. Grupper bees bestille guiding god tid i forveien. Se åpningstider på museets egne nettside, og gjerne benytt online-muligheten til å bestille litteratur, eller kart fra museets bookshop.


ÅOm du har spørsmål, eller ønske om å gi din opplevelse eller anbefaling i kommentar under, er du velkommen til dette. Og velkommen til, eller tilbake til Å !
Moskenes i Lofoten, 10. January 2013
Omhandler → Attraksjon, Frontet
Snarvei → , , , , , , , , , ,